Bylinková škôlka zasieva semienka lásky

27. Október 2012

Bylinková škôlka zasieva semienka lásky

Počuli ste už o Bylinkovej škôlke Vilke?

Bylinková škôlka je projekt určený pre predškolské zariadenia, ktorého cieľom je oboznámiť škôlkarov s bylinkami, na čo sa používajú, ako sa pestujú, sušia, ako pomáhajú a pred ktorými treba byť obozretný.  Druhou líniou projektu je spolupráca s rodičmi, keďže výstupy práce detí využijú aj mamičky v domácnosti. Treťou líniou je práca s deťmi v prírode pri vyhľadávaní a poznávaní divo rastúcich bylín.

Bylinková Škôlka Vilka

Pilotný projekt Bylinkovej škôlky prináša deťom do Škôlky Vilky Dr. Mikuláš Kresánek, vnuk nedávno zosnulého Dr. Jaroslava Kresánka, zakladateľa klasickej farmakognózie (náuky o pôvode liečiv najmä rastlinného pôvodu) na Slovensku, neúnavného propagátora byliniek a autora unikátneho Atlasu liečivých rastlín a lesných plodov.

„Myšlienka tohto projektu nie je úplne nová. S bylinkovou osvetou medzi deťmi predškolského a školského veku začal už veľmi dávno náš starý otec.“, hovorí Dr. Kresánek, „Bolo by na škodu, keby sme zabudli na všetky užitočné veci z minulosti.

Sme hrdí na to, že túto tému ako aj odkaz starého otca môžeme preniesť do súčasnej uponáhľanej doby plnej marketingového pretlaku, ktorý sa na nás valí zo všetkých strán. Je  osožné, aby sa deti od útleho veku naučili bezpečne poznávať a používať liečivé rastliny a zároveň sa týmto aj vyvarovali manipulácii zo strany podnikavcov v obchode so zdravím. „ dodáva na záver.

Projekt Bylinková škôlka je jedným z projektov občianskeho združenia Dr. Kresánek deťom. Slúži na šírenie osvety o liečivých rastlinách medzi našimi najmenšími ratolesťami. Projekt mediálne podporujú časopisy Dieťa a Lekárnicke listy. Okrem Bylinkovej škôlky pripravilo občianske združenie Dr. Kresánek deťom metodickú príručku o liečivých rastlinách pre školy s názvom Byl-IN-ka a zakladá náučnú Liečivú lúku Dr. Kresánka. Podporujeme projekty bylinkovej osvety na 102%. Pridajte sa k nám!

 Kontakt: Dr.Kresánek deťom o.z., Sídlo: Čelovce 139, 991 41 Čelovce IČO/SID: 42002923, Bankové spojenie: 2952881553/0200 e-mail: detom@dr-kresanek.sk